Nieuw talent orkest – Tubantia

Nieuw talent orkest – Tubantia

Muziek maken, ook voor mensen die geen noot kunnen lezen: ‘Misschien niets voor mij, maar dit is de kans het te proberen’

LOSSER – Altijd al eens een muziekinstrument willen bespelen, maar geen ervaring met het lezen van noten? Of lang geleden gestopt en zin om weer te beginnen? Bij het Nieuw Talent Orkest Losser is iedereen die een muziekinstrument wil leren bespelen welkom. Op zaterdag 19 november staat de eerste repetitie gepland.

Het Nieuw Talent Orkest is een landelijk initiatief om de drempel lager te leggen voor mensen zonder muzikale ervaring, die graag willen beginnen met het bespelen van een instrument. Van trompet tot saxofoon en van slagwerk tot trombone: alles is mogelijk. „Ik hoor op straat vaak: ik kan er helemaal niets van, dat is niets voor mij. Maar daar is dit juist voor bedoeld, voor mensen die nog nooit een noot hebben gelezen”, legt Sjoerd Janssen, voorzitter van de Losserse muziekvereniging DTKS, uit.

75 leden telt DTKS. Hiervan spelen er nog zo’n 35 actief mee binnen de vereniging. De aanwas vanuit de jeugd stagneert, merkt Janssen. „Het Nieuw Talent Orkest is een goede manier om mensen te enthousiasmeren. Je leert in tien lessen noten lezen. En voor ons als vereniging is het te hopen dat we er leden aan overhouden. Maar als iemand na tien lessen denkt, dit is niets voor mij, dan is dat ook prima.”

Mooi, warm geluid

Liesbeth Winkelman zag het nieuws over het Nieuw Talent Orkest Losser en wist meteen: dit wil ik proberen. Ze meldde zich aan. „In een ver verleden, toen mijn dochter blokfluitlessen ging volgen, ben ik dat ook gaan doen met een aantal andere volwassenen. Heel leuk. Maar ik kreeg er minder tijd voor en stopte.”

Na een aantal jaren begon het toch weer te kriebelen bij Winkelman. „Ik besloot op zoek te gaan naar iemand die me een-op-een les wilde gaan geven. Die lessen volg ik nu bijna een jaar. Toen ik de aankondiging van het Nieuw Talent Orkest voorbij zag komen, meldde ik me meteen aan. Ik wil de saxofoon gaan proberen. Die heeft een mooi, warm geluid. Misschien is het wel niets voor mij, maar dit is de kans om het te proberen. Daarnaast lijkt het me mooi om met anderen samen te spelen, de harmonie van klanken vind ik prachtig.”

Aanmelden

De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Janssen verwacht dat hij de komende weken nog veel meer enthousiaste berichtjes zal krijgen. „We gaan flyeren, iedereen in Losser krijgt informatie over het initiatief in de brievenbus. We hopen dat er ongeveer twintig mensen mee gaan doen, dan heb je een mooie groep.” En met een lach zegt hij: „We verwachten niet dat iemand over twee jaar met DTKS een showconcours gaat lopen, maar het kan wel.”

Voor meer informatie over het Nieuw Talent Orkest Losser kan contact opgenomen worden met Sjoerd Janssen via sjoerdajanssen@hotmail.com of 06-24406531. Of klik hier.